האזנה לקו הרצאות

5 כללי אצבע לבניה ושיפוץ

אני יושב עם יהודי יקר מאלעד שבנה קומה שלימה על גג ביתו, דהיינו הוסיף דירה (טאבו משותף, מכירים?) ובפיו שאלה: אני הגיעתי לשיפוץ וההרחבה ללא שקל אחד של חובות. יש לי כאן אקסל מסודר של כל הוצאות הבניה במדוייק בלי להחסיר אף שקל. הגענו לעלות של 450,000 ש”ח, מה שלא ברור לי איך אני נמצא עכשיו עם גלגולי הלוואות של כ600,000 ש”ח. משהו כאן לא הגיוני?!

מכירים את התכנון הנחמד של השיפוץ או המעבר לדירה חדשה, בסופו של דבר העלויות היו במקרה הטוב רק עוד 20-30 % ובמקרה הגרוע פי שנים ויותר.. איך זה יכול להיות?

אמרו לנו שהדירה תהיה מוכנה תוך 24 חודשים ולפי זה בנינו את כל התוכנית הכלכלית, איך זה יכול להיות שכבר עברה שנה מהתאריך ועדיין הדירה לא מוכנה?

רבים מאיתנו אומרים שאם הם היו יודעים שזה יסתיים בצורה הזו הם לא היו נכנסים לכל השיפוץ או העיסקה הזו.

ובכן, מה בדיוק השתבש?

בטור שלפנינו ניתן כמה כלים וכללים כדי לעבור תקופות של בניה, מעבר דירה או רכישת דירה כדי שנבוא במינמום נזקים ונכול להינות באמת מהדירה החדשה או המשופצת.

מבט מבפנים מבט מבחוץ

כשנכנסים לפרוייקט של בניה או שיפוץ, הלב שלנו מנסה לדלות כל מידע שיהיה לטובת הפרוייקט. כל הבטחה של קבלן או שכן ששיפץ וסיפר שכך וכך זה עלה לו בסך הכל, נכנס לתודעה שלנו וגורם לנו לקבל את ההחלטות. קוראים לזה מבט מבפנים! מבט עם ‘נגיעות’ (במבטא הישיבתי..). גם כשהקבלן מבטיח שהדירה תהיה מוכנה תוך 24 חודשים, ניתן לבדוק בפרוייקטים אחרים שביצע האם הוא אכן עמד במילתו? ממוצע בניה בארץ של דירה היא 31 חודשים, מדוע בדיוק אצלו זה יהי מתחת לממוצע?

לכן חשוב לבדוק עם אנשים עם נסיון, אנשים ששיפצו, כמה במדוייק עלה להם בסוף. כמו”כ צריך לזכור שבחודשים האחרונים המחירים של שיפוצים עלו בין 30-50 %, כך שהצעת מחיר של 200 אל’ לפני חצי שנה אוחזת היום ב300 אל’ ויותר. לכן חשוב לעשות שוב בירור יסודי על הקבלן, ההתנהלות שלו, איך סוגרים איתו בצורה נכונה, איך מעבירים לו את הכסף? אילו הוצאות נוספות יש וכן הלאה, וכל זה לפני שמקבלים את ההחלטה האם להכנס לפרוייקט.

תכנון לפרטי פרטים

לתכנן את ההוצאות לפרטי פרטים. גם בזה כדאי לצבור מידע מאחרים שעשו את זה. כדאי לשאול לפחות שלושה אנשים מסודרים שיש להם את הרשימה ולא משהו בערך.. (תמיד נחמד לספר לשכנים שיצאנו בזול וזה עלה לנו רק כך וכך..)

ברכישת דירה יש לקחת בחשבון עלויות של מדד תשומת הבניה ובמיוחד בפרוייקטים של 80/20 בהם רוב הסכום מועבר לקבלן בסוף הבניה. מי שקנה דירה מלפני כשנתיים בסכום של כמליון שח יצטרך להוסיף יותר מ 100,000 שח.

מימון ותקציב 

יש לבנות תקציב מסודר עם מסגרת ברורה, כולל כל אפשרויות המימון והתזרים, דהיינו מתי יגיעו אותם כספים כדי שנוכל להשתמש בצורה הנכונה. תכנון מוקדם יוריד הרבה מתחת ולחץ סביב הבניה או רכישת הדירה. גם כאן חשוב לתכנן שכן הבנק מערים קשיים רבים על העברות וכדו’. חשוב שזה יעשה בצורה מתוכננת כדי לא להגיע לסחיטות ולחץ מהקבלן או הפועלים..

הפרדה מהשוטף

להפריד לגמרי את התנהלות השיפוץ או רכישת הדירה מחשבון העובר ושב הרגיל. ללא הפרדה, הכספים הרבים שייזרמו לנו בחשבון יעניקו לנו תחושה של ‘יש’ ובלי לשים לב נתחיל להוציא בהתנהלות היומיומית בלי קשר לבניה, כספים רבים! זה אחד ההסברים לסיפור שבו פתחנו. הסבר נוסף שלא בא בחשבון אצל רבים מהבונים והמשפצים: אבדן ימי עבודה והכנסה בגלל טרדות הבניה או הפיקוח על הפועלים. מומלץ לקחת מפקח בניה שיהיה מעורב בשלב הכנת החוזה מול הקבלן ורק הוא ייתן את האישור להעביר תשלומים לקבל בהתאם לעבודה. המפקח שווה גם כלכלית כי הוא יוריד את רוב העול מעליכם ותוכלו להמשיך ללמוד בכולל או להביא את ההכנסות גם בזמן הבניה.

להסתכל על מה שיש

בזמן שעושים שיפוצים או מעבר דירה יש רצון שהכל יהיה בצורה הטובה ביותר ולפעמים המבט שלנו הוא של ‘אין’ – חסר לנו את זה וחסר לנו את זה וכשההתמקדות נמצאת במה שחסר או במה שלא מושלם ההרגשה היא קשה. המלצתנו להסתכל במה שיש לנו, במה שהקב”ה נתן לנו. בשפע שהקב”ה מעניק לנו כל העת וגם אם דברים מסויימים לא היו מושלמים לא לקחת אותם ללב. כך לא נגיע לדירה החדשה או המשופצת בעוגמת נפש. נקודה חשובה למחשבה!

והכי חשוב, להתפלל לפני ותוך כדי ולהודות כל העת לקב”ה שנזכה לעשות את ההשתדלות הנכונה ! הצלחה וסייעתא דשמיא עצומה!

לנפץ את המיתוס

תכנית 'ממיתוס לפלוס' המובילה והמקיפה ביותר לניהול נכון של כלכלת המשפחה

הרב ישראל גוטמן יו”ר גוטפלוס
יועץ כלכלי בכיר עם ניסיון של למעלה מ-20 שנה, ומחבר הספר “איך להרוויח 2 מיליון ש”ח מכלכלה התנהגותית”,
מזמין אתכם לעבור מ’מיתוס לפלוס” ולנפץ כמה מיתוסים, ויעניק לכם בס”ד נקודת מבט כלכלית חדשה, לצמיחה ובטחון כלכלי
ברוגע בשלווה ובכיף!

השליחות שלי
להביא אותך להצלחה!