הסיטואציה: יש לנו סכום כסף מסויים ויש כמה דברים שאנחנו צריכים לקנות לבית, לעצמינו, לילדים, למישהו שהיינו מאוד רוצים להעניק לו. איך נקבל את ההחלטה הנכונה?
עוד דוגמה: עברנו על ההוצאות וההכנסות וראינו שחסר לנו החודש סכום מסויים. להגדיל הכנסות לא בא בחשבון כרגע מכל מיני סיבות. להשתמש בכספי החסכונות שלנו המיועדים לחתונות הילדים איננו מעוניינים, אנו רוצים להתנהל רק מההכנסות העומדות לרשותנו. איך נקבל את ההחלטה מה והאם להוריד הוצאה כזו או אחרת?
‘סדרי עדיפויות’ – זה הפתרון. כמו שבחיים הרוחניים אנו עומדים בפני החלטות מה קודם למה והאם ומתי מותר לבטל תורה בפני מצוות אחרות, כך להבדיל, גם בהחלטות כלכליות צריכים לקבל החלטות מה קודם למה.
אני נזכר במשפחה שעברה אצלינו ליווי, הם גרו באחת השכונות בבית שמש והגב’ עבדה בירושלים ונסעה במונית לעבודה. זה היה לה מאוד חשוב, ומצד שני בהוצאות האוכל הם היו מוכנים להוריד יותר מ1000 ש”ח. זה הבחירה שלהם וכרגיל אני לא מחליט לאנשים או מייעץ להם מה להוריד והאם, אלא רק שואל את השאלות הנכונות ומכוון.. (היה חשוב לכוון אותם למשל דרך אינדיקציות שיש לנו כמה מזון לנפש לשבוע וכדו’, האם הם ישרדו.. או שהם רק מדומיינים בנושא).
ובכן אלו מפתחות יכולות לעזור לנו ולכוון אותנו בשביל לקבוע סדרי עדיפויות?
הנה כמה מהם:
דד ליין – ישנם הוצאות חשובות שאי אפשר לדחות כי נפסיד את אותה הוצאה או שזה עלול לגרום לנזקים עתידיים ולכן אין ברירה אלא להעדיף אותם על פני הוצאות אחרות.
תחליפים – ישנם הוצאות שניתן למצוא תחליפים זולים יותר או לדחות אותם כרגע, ולהוציא את הכסף לדברים חשובים יותר שאין להם תחליף. כמו משפחה מירושלים שהתייעצה איתנו בשבוע שעבר שעוד היה קר מאוד, האם לקנות 2 רדיאטורים לחימום במקום המזגן שמייבש את הבית. הפתרון והתחליף שהם מצאו עזר להם לקנות רק אחד ובחדר השני להסתדר גם מתוך מחשבה שמדובר בסך הכל בעוד שבוע לפני האביב. (וגם אח”כ תופס מקום חשוב בבית לאיחסון).
ערכים – כל משפחה יש לה מדרג ערכים שהיא פועלת לפיהם. הן בפן הרוחני והן בפן הגשמי. יש משפחות שאצלם משקיעים בילדים, במשפחה, בנראות, בביגוד או בדירה נאה, בסדר ונקיון ויש שאוכל חשוב להם (בלי להכנס כרגע אם זה צריך להיות כך או כך. כל בית מנהל את ערכיו על פי התורה ומושפע גם ממה שראה וקיבל במשפחתו בעבר ובסביבה שהוא גר ועוד) ערכים הם הדברים האמתיים שמעניקים משמעות מיוחדת לחיים שלנו.
בקבלת החלטות חשוב להכניס את נושא הערכים, כי גם אם חשוב לנו ערך של נתינה לילדים וכדו’, ייתכן שזה יבוא על חשבון ערך התנהלות ללא חובות ולקחת הלוואות ולשלם מכסף שאין לנו, או לעבוד קשה על חשבון הזמן בבית עם הילדים.. זה יעזור לנו לשקול פעמיים האם להוציא את אותה הוצאה.
אלו הם רק חלק מהמפתחות שיכולות לכווון אותנו מה ומתי להוציא.
אך ברור הוא, מי שמתנהל בלי חשבון וההוצאות הם אלו שמנהלות אותו, סביר להניח שלא יבין על מה אנחנו מדברים בכלל, הרי אם צריך מוציאים.. אח”כ כבר נסתדר בהלוואות, מסגרות אשראי או בתשלומים. סדרי עדיפויות לא נמצא אצלו בלקסיקון כלל.
לתגובות / לקבלת הטורים הקודמים, יש לשלוח בקשה לגוטפלוס במייל info@ygutman.co.il או באמצעות הטלפון 02-532-30-30, נשמח לשמוע מה התובנות שלכם!