האזנה לקו הרצאות

למה בואו חשבון?

מספרים על ילד שנכנס עם אביו למעלית. שאל הילד את האבא: אבא, אם לא נלחץ על שום מספר להיכן נגיע? השיב לו האבא: אם לא נלחץ לא נגיע לשום מקום! מה שכן, סביר להניח שהאור כאן ייכבה ונשאר בחושך עד שמישהו יקפיץ את המעלית לאחת הקומות הגבוהות בבניין..

משפחות רבות אינן יודעים כמה הבית שלהם צורך? מה ה’מספר’ שצריך להביא כל חודש כדי שההוצאות יגיעו מהכנסות ולא נכנס למינוס בחשבון הבנק או לגלגולי חובות שאינם נגמרים.

רבות הסיבות לכך, חלקן אף נובעות מתפיסות אמוניות (מחוסר ידע כמובן). נמנה כאן כמה מהם: ההורים שלנו לא שיתפו אותנו כמה הם מרוויחים.. כנראה זה משהו עלום שלא מדברים עליו. העניין שהוא שגם את ההוצאות אנחנו לא יודעים..

ישנם שחוששים ממאמר חז”ל אין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין, למרות שכבר שמענו מגדולי ישראל ומהמפרשים שמדובר באחד שבא למנות את תבואתו דוקא בשביל לתת מעשרות ועל זה חז”ל אמרו שבתחילה שמונה יתפלל שיה”ר שתשרה הברכה בכרי הזה, אבל אם הוא גמר למנות הרי זו תפילת שוא שאין ברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין, אבל ודאי שאדם חייב לדעת כמה כסף יש לו כדי שיתנהל בחשבון.

מי לנו כהחפץ חיים שכתב בהל’ יו”ט ‘וינהל הוצאות ביתו בחשבון כפי ערך הרוחתו ולא יותר’ ועוד רשימת ראשונים ואחרונים שכתבו שכן צריך לנהוג (רש”י ורמב”ם ספר החינוך ועוד).

רבים מאיתנו מעדיפים שלא לדעת מה וכמה הוצאות יש כדי שלא להכביד על עצמם מהמחשבה מהיכן הם מביאים את ההוצאות שלא נגמרות. וישנם כאלו שפשוט לא יודעים איך רואים את התמונה המלאה של כל ההוצאות וזה נראה להם משהו מורכב מאוד.

נכון שכשאין את הכלים הייעילים להתנהל כלכלית, כל דבר נראה כמו הר. תשאלו אנשים שלא מכירים את הקיצורי דרך שיש במוקד ה’כל קו’ של משרד התחבורה. כן, אותו מס’ טלפון שבו אנו יכולים להתעדכן מתי הקו מגיע לפי מספר תחנה ומס’ קו. פגשנו אנשים שאמרו שלהתקשר למענה הקולי הוא מייגע ומעייף. מדוע? כי צריכים להקיש כל כך הרבה מספרים עד שאנחנו מגיעים לקו הנכון ומס’ התחנה (ממוצע של עשרות לחיצות בכל פעם שאנו מבקשים לדעת מתי מגיע האוטובוס לתחנה שמתחת לבית).

אבל מי שמכיר, ניתן לאחסן במקש 3 מס’ קווים או תחנות עם קו מאוד ספיציפי (כן, אותו קו שתמיד אנחנו צריכים לדעת מתי הוא מגיע לתחנה) וכך תוך 2-3 הקשות אנחנו כבר שומעים מתי הוא מגיע.

נכון, לא בכל דבר יש קיצורי דרך ובפרט ברוחניות, אבל בעולם הגשמי אנו פועלים כל הזמן למצוא קיצורי דרך שיהפכו את החיים שלנו לקלים יותר ואוטומטיים. צריך רק לגלות את אותם קיצורי דרך.

גם להתנהל בחשבון יש דרכים פשוטות ומקצועיות לדעת כמה הבית שלנו צורך ואיך להתנהל בחשבון. אולי צריך ללמוד אותם, אבל כשנדע אותם ונפעל לפיהם החיים שלנו ישתנו מהקצה אל הקצה. הקניות שלנו יגיעו ממקום של יש ושפע ולא ממקום של חסר תמידי ולחץ כלכלי.

נחזור לאותו ילד ששאל מה יקרה אם לא נלחץ על ‘המספר’ של המעלית.. גם בבית חשוב מאוד לדעת מה ‘המספר’ שהבית צורך, יש לזה כמה סיבות, השבוע נכתוב את הסיבה העיקרית.

אנו עומדים שבועות מספר לפני ראש השנה בה נגזר עלינו הקיצבה השנתית למזונות (מזונותיו של אדם קצובים לו מר”ה עד ר”ה) וחשוב שנדע לפני ר”ה כמה הבית שלנו צורך, כדי שלא נגיע למצב שנבקש מהקב”ה ‘כמה שיותר’ שזו בקשה סתמית וכפי שמובאר בתוס’ (ב”מ קו. ד”ה לניסא) שאדם שלא מפרט את בקשתו אלא מבקש ‘בסתמא’, לא היה מקבל הקב”ה את תפילתו אם לא שיעשה לו נס, אלא צריך לפרט ולבקש מהקב”ה בצורה ברורה, אנחנו צריכים עוד 5000 ש”ח.. זה מה שחסר לנו כל חודש. אנחנו רוצים לשים כל חודש עוד 2000 ש”ח לחתונות הילדים וכן הלאה, כל בית, צרכיו וסדרי עדיפויותיו.

נסיים עם מה שכתב בסידור היעב”ץ הנהגת ד”א: ועיין בהוצאה לעומת הכנסה … וסדר הוצאה הוא חצי פרנסה. ויה”ר שתהיה לנו אכן סייעתא דשמיא לבקש ולקבל בשפע את מה שאנחנו צריכים כדי להתכלכל נכון ובשלוה.

ניתן להתייעץ או לקבל כלים שיתנו לנו את המידע כמה כסף אנו מוציאים כל חודש במייל info@ygutman.co.il

לנפץ את המיתוס

תכנית 'ממיתוס לפלוס' המובילה והמקיפה ביותר לניהול נכון של כלכלת המשפחה

הרב ישראל גוטמן יו”ר גוטפלוס
יועץ כלכלי בכיר עם ניסיון של למעלה מ-20 שנה, ומחבר הספר “איך להרוויח 2 מיליון ש”ח מכלכלה התנהגותית”,
מזמין אתכם לעבור מ’מיתוס לפלוס” ולנפץ כמה מיתוסים, ויעניק לכם בס”ד נקודת מבט כלכלית חדשה, לצמיחה ובטחון כלכלי
ברוגע בשלווה ובכיף!

השליחות שלי
להביא אותך להצלחה!