בעקבות פטירתו הפתאומית של רבינו מרן שר התורה זצוק”ל והתבוננות אנו הקטנים במשנתו ובדרכו, חשבתי שזו הזדמנות להביא מה שסיפר הרה”ג ר’ ישראל גואלמן שליט”א באחד הערבים שעשינו ברמות א’ לאברכים, בנושא, כיצד להתכלכל נכון בימינו אנו, וכך סיפר: ‘כשהייתי אברך צעיר מאוד, היו מצבים קשים יותר של עניות בבתים של אברכים, ממש חיי דחקות, והלכנו לגר”ח קנייבסקי והוא אמר לנו תצטרפו לאגודת חמש, חזרנו ושאלנו, מה זה אגודת חמש? והגר”ח השיב ‘חיים ממה שיש’, זה הכל! יש כסף – קונים, אין כסף – לא קונים.
העניין הוא שהיום המצב שונה, כמעט אין כאלו שחיים חיי עניות של ממש, ואנחנו יודעים שמי שזוכה לקדש את עצמו זוכה לצנצנת המן, מקבל את הכלכלה מהקב”ה, אבל גם אחד כזה צריך לדעת איך לכלכל בצורה נכונה. רמת החיים של האברכים עלתה, הגדרנו לעצמינו הרבה דברים כהכרחיים והם בבסיס של החודש ואח”כ לא נותר לדברים מאוד חשובים ולפעמים הילדים חווים את הקושי הכלכלי שההורים עוברים, רק בגלל שלא מתנהלים נכון..’. עד כאן מדברי הגר”י גואלמן שליט”א רב קהילת שערי תבונה ברמות.
רק נפרדנו מימי הפורים, כמעט כל מצוות היום מתמקדים בנתינה ונתינה, וכעת אנו נוחתים לתקופה של כחודש ויותר של ההוצאות לפסח. הוצאות רבות שאצל משפחות רבות יכולות להגיע לסכומים של משכורת חודשית שלימה ואף יותר. ואנו שואלים את עצמינו כיצד נוכל לשמוח בחג ללא טרדות כלכליות ולהתכלכל נכון.
בתיבות הדואר כבר מבצבצות הרשימות לקראת המכירות השכונתיות הגדולות שמציעות לנו כרגיל שפע של מוצרים לקראת הפסח. אשרי הדור שזכה לכך, אך גם למכירות הללו יש כמה זויות שחשוב לדעת ולהתכלכל בצורה נכונה.
אתגר הכמויות הוא אחד מהאתגרים של המכירות. כמי שבעבר אף נטל חלק בניהול המכירה הגדולה לפסח, ראיתי את סגנונות הקניינים. יש את אלו שפועלים עם מערכת מס’ 2 המחושבת. יש להם את המידע משנה שעברה כמה כמויות הם צרכו (כמה שמן נשאר לנו עד אחרי שבועות, אחרי הכל, אין סיבה להשתמש באייר וסיון בשמן אגוזים שעולה פי שנים..), מה נשאר מיותר ונזרק לפח (מה לעשות, יש עוגיות שהילדים לא נוגעים בהם..) וכן הלאה.
ויש את המשפחות הספונטניות שעובדות עם מערכת מס’ 1 האוטומט וקונים מה שהמכירה מציעה, גם אם לא צריך, שיהיה.. הם רואים במחירים הזולים הזדמנות של פעם בחיים שלא תחזור וחשים מצוה בניצול המכירה לטובתם.. אוגרים מלאי כמו בשעת מלחמה, הקניות שלהם מגיעות לסכומים של בין 3000 ל 5000 ₪, ואף יותר. רק חשוב לזכור שמהתנהלות כזו ניתן להפסיד כמה דברים:
- המזווה והמקפיא המלאים בחד פעמי ובשר לכל הקיץ הם על חשבון המינוס בבנק, וככל הידוע לא חל על זה הברכה של הוצאות שבת ויו”ט אינן בחשבון. כך שמה שחוסכים בקניה מפסידים בריביות בבנק.
- בערב פסח כשמגיעים ההוצאות הנוספות של האפיקומן והבגדים לחג, כבר לא נשאר כסף זמין בסביבה. אלפי השקלים טמונים בארונות. צריך לזכור שיש עוד הרבה הוצאות סביב החג חוץ מהאוכל..
- מלאי מגדיל שימוש כידוע, והנתונים מלמדים שכמות מרובה של מוצרים גורמים לנו לשימוש יתר ולהגדיל רמת חיים, אין לנו בעיה עם זה כל עוד זה מגיע מהכנסות, רק שלעיתים רבות זה גורם לסחרחורת של חובות.
אחד המשפטים החזקים והמרגשים ביותר ששמעתי ממשפחה שעברה אצלינו תהליך כלכלי עם תוכנית מסודרת לחתונות ילדים, בטלפון שקיבלתי למחרת החתונה סיפר האב, אתה לא יודע איך אנחנו שמחים ומאושרים שהחתונה היתה אתמול ואין לי שום מחשבות על תשלומים באשראי או צ’קים שאמורים לצאת. החתונה היתה והסתיימה! בלי לגרור אותה איתי עוד כמה חודשים ושנים… הכל שולם מכסף שעמד זמין לכך, ללא חובות, עכשיו בשבע ברכות אנחנו משוחררים ושמחים באמת.
גם לקראת פסח אם נתכנן את עצמינו נכון, לא נצטרך לגרור תשלומים עד פסח בשנה הבאה, או להתפתות להלוואה בנקאית שתסדר לכם את כל הוצאות החג ב-36 תשלומים.. כמו שתראו בדפי העיתונים בשבועיים הקרובים.. וכי לא יהיה עוד פסח באותן 36 תשלומים?
הכרתי הרבה משפחות שסיפרו על כך שהן ‘נגמלו’ מהקניה במכירות הגדולות לקראת החגים וההוצאות שלהן ירדו פלאים. גם אם נקנה במכירות החסד, נקנה בשפיות את מה שאנחנו צריכים באמת ולא את כל מה שהמכירות מציעות.. כל משפחה עם הצרכים שלה! עם הסדרי עדיפויות שלה. נקנה עם מערכת מס’ 2 המחושבת עם ראיה של כל התמונה ולא נתפתה למערכת מס’ 1 האוטומטית שמציעה לנו כל מיני ‘הזדמנויות’ שנסחוב אותן חודשים רבים אחרי פסח. הכנות נעימות לפסח הבעל”ט בסייעתא דשמיא.
ניתן לקבל בשמחה את המדריך לשליטה על הוצאות הפסח + רשימת קניות לפסח שהפקנו בגוטפלוס במייל info@ygutman.co.il